MI EZ?

2017 októberében rengette meg az országot Sárosdi Lilla vallomása, aki a nemzetközi #metoo mozgalom hatására érezte úgy, hogy története felhívhatja a figyelmet a szexuális visszaélésekre Magyarországon is.

A Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) 2017. november 14-én nyílt fórumot tartott, amelynek célja az volt, hogy a művészeti intézmények és a szakmai-érdekképviseleti szervezetek tegyenek érdemi lépéseket az intézményi hierarchiából vagy más hatalmi helyzetből fakadó, mások kiszolgáltatott helyzetével való visszaélések megelőzése érdekében, és nyújtsanak védelmet és támogatást a visszaélések áldozatainak. A közös munkához az áldozatsegítésben szakértelemmel rendelkező civil szervezetek segítségét kértük, és 2018 januárjában felállt a projektet előkészítő munkacsoport, amelynek a megoldás iránt elkötelezett szakmabeliek és civilek. 

Az évfordulóhoz kapcsolódóan a FESZ 2018. október 14-én elindította a biztonsagosterek.hu honlapot, amelynek célja, hogy segítséget nyújtson a szexuális zaklatás és más hatalommal való visszaélés áldozatai számára, hogy ne a nyilvánosság bevonása legyen az egyetlen eszköz, amellyel elérhetik, hogy meghallják a hangjukat. A honlap  az intézményvezetőkhöz, szakmai és más civil szervezetek vezetőihez is szól: ismerjék meg és vegyék át a jó gyakorlatokat, használják a bizalmi környezet kialakítását és megtartását segítő programokat, technikákat.

Az oldal, még ha egy színházi érdekképviseleti szervezet működteti is, nemcsak a színházakban dolgozóknak, illetve a munkaadó szervezeteknek, oktatási intézményeknek készült. Az ismeretanyagot, a bemutatott megoldásokat bármely szervezet magára tudja alkalmazni, ehhez a munkához az oldal készítői készséggel állnak rendelkezésre. (Kapcsolat: info@minekmentoda.hu).